ישראל פיגא על הקשר בין הקובייה ההונגרית למתמטיקה
ישראל פיגא על הקשר בין הקובייה ההונגרית למתמטיקה
ישראל פיגא על מתמטיקה וקובייה הונגרית
הקובייה ההונגרית, הידועה גם בשמות כמו רוביק קיוב ורוביקס קיוב, הומצאה בשנת 1974 על ידי ארנו רוביק, מסביר ישראל פיגא מומחה לקוביות הונגריות.
רוביק, ממציא הקובייה, היה מהנדס ואדריכל הונגרי ומכאן שמה של הקוביה. יש הנוהגים לקרוא לה גם על שמו של הממציא “רוביק”.
ומה הקשר למתמטיקה? זהו הפאזל שדורות של ילדים ואנשים גדלו עליו ושיחקו בו. הוא שימח אותם אבל גם תיסכל אותם. הם גם למדו מתמטיקה הודות לקובייה של רוביק.
מהי הקובייה?
מדובר בפאזל מתפתל תלת מימדי עם תשעה ריבועים צבעוניים. הוא, כאמור, הומצא על ידי רוביק, ומכר למעלה מ-300 מיליון עותקים (קוביות) והפך לאחד מהמשחקים הפופולריים בהיסטוריה.
בזמן המצאתו, לרוביק לא היה מושג שהפאזל המפותל שלו יהפוך יום אחד לסמל של התרבות המודרנית. הוא ציפה שזה יפנה רק לבעלי רקע מדעי, מתמטיקה או הנדסי. במקום זאת, הוא גילה שהוא התפשט לכל מיני פינות בעולם והוא אהוב על אנשים מכל תחומי החיים.
הקובייה של רוביק היא דוגמה מדהימה למושג המתמטי שנקרא קבוצה. קבוצה היא קבוצה של אלמנטים שיש להם מאפיינים מסוימים במשותף. כגון העובדה שאיטרציות חוזרות ונשנות של כל רצף מהלכים יכולות להחזיר את האלמנטים למיקומם המקורי מבלי לשנות מאפיינים אחרים של הקבוצה.
לקוביית הרוביק יש 43 קווינטיליון שילובים אפשריים של צבעים ומיקום הפינות. אבל יש אלגוריתמים שבעזרת תרגול יכולים ללמד אותך איך לפתור את זה במהירות במספר מצומצם של מהלכים.
באמצעות אלגוריתמים אלו ניתן לפתור את הקובייה תוך דקות ספורות ואף פחות.